Brandveiligheid op veiligheid

Op weekend trip of vakantie? Laat uw woning brandveilig achter

Een goede buur beter dan een verre vriend

Ook bij brandveiligheid geldt deze waarheid.  Als je op reis bent laat dit dan aan je buren weten.  Ze kunnen snel reageren bij verdachte zaken en snel reageren bij calamiteiten.

Ook als je niet thuis bent kan er brand ontstaan.  Wist je dat er meer dan 10.000 woningbranden per jaar ontstaan?  Dat zijn er ongeveer 28 per dag.  De meeste branden ontstaan door zware energie verbruikers of waar elektrische apparaten worden opgeladen.  De beste manier om je huis te beschermen is door gebruik te maken van rookmelders.  Zeker voor als je afwezig bent geven we nog wat tips mee.

Tips voor brandveiligheid bij langere afwezigheid

Elektrische toestellen

Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit en laat ze niet stand-by staan.  Het beste is om de stekker uit het stopcontact te halen om kortsluiting of brand na blikseminslag te vermijden.  Bijkomend bespaar je ook nog energie wat mooi meegenomen is.

Verwarming en warm water

Schakel de brander van de verwarming en warm water uit. De CV ketel of boiler zorgt dat er permanent warm water aanwezig is wat je op het moment van afwezigheid niet nodig hebt.

Fornuis

Controleer of de knoppen van uw kookplaat uit staan. Voor de zekerheid kunt u de gastoevoer naar de kookplaat afsluiten.

Spiegels

Bedek spiegels, die blootgesteld zijn aan zonnestralen.  De gebundelde zonnestralen kunnen brandbaar materiaal opwarmen en brand veroorzaken.

Brandbare vloeistoffen en spuitbussen

Brandbare vloeistoffen en spuitbussen zijn ontvlambaar.  Zorg dat ze niet in direct contact met zonlicht en warmtebronnen komen om brandrisico te vermijden.  Zet uw schuimblussers buiten bereik van de zon.

Rookmelders

Test voor je vertrekt al je rookmelders en vervang de batterijen indien nodig.  Rookmelders aangesloten op je inbraakalarmsysteem?   Test ook deze zodat je met een gerust hart kan vertrekken.  Reinig het toestel regelmatig door al het stof weg te nemen maar zeker als u voor langere periode afwezig zal zijn.  Vervang uw rookdetector zeker om de tien jaar.

Nog geen rookmelders?

Neem snel contact met een van onze adviseurs voor een veiligheidsaudit.  Contacteer de veiligheidexperts van Watchguard Security.  

 

bronnen:

Het Nieuwsblad – artikel van 24/09/2017
Stichting brandwonden
Belgium.be – brand