Mag ik met camera’s mijn oprit of de straat filmen? | Watchguard Security

Mag ik met bewakingscamera’s mijn eigen oprit en de straat filmen?

Door de verdere ontwikkeling van de technologie van camerabewaking, kiezen ook steeds meer particulieren voor bewakingscamera’s om hun woning te beveiligen, meestal in combinatie met een alarmsysteem. Camerabewaking is onderworpen aan een strikte wetgeving, waardoor er heel wat regels bestaan over het mogen filmen van bijvoorbeeld je eigen oprit of de straat.

 

Allereerst is het van groot belang om je bewakingscamera’s aan te melden via www.aangiftecamera.be. Alleen op deze manier mag je beelden maken met een bewakingscamera. Tijdens deze aangifte moet je laten weten waarvoor de camera’s dienen, hoeveel camera’s je plaatst en welke cameratypes je gebruikt.  Hoe je deze aangifte doet lees je hier.

Bedrijven moeten hun bewakingscamera’s in elke situatie aangeven. Wanneer je als particulier uitsluitend binnen camera’s plaatst moet het niet, maar moet je wel bezoekers van je woning informeren dat ze worden gefilmd. Dit kan bijvoorbeeld met het gekende pictogram. Wanneer je als particulier camera’s buiten wilt plaatsen, dan moet je ze eveneens aanmelden. Meer weten over particulieren of bedrijven en camerabewaking.

 

Publiek domein niet filmen

Vervolgens stelt de wetgeving heel duidelijk dat je privaat eigendom, zoals je oprit of je eigen tuin, perfect in beeld mag brengen met je camera’s. Voor publiek domein, zoals bijvoorbeeld de straat, geldt een ander verhaal. Dit mag niet, behalve bij een uitdrukkelijke goedkeuring. Zo is het dus niet toegelaten om met een camera het voetpad, het fietspad of het straatgedeelte voor je deur in beeld te brengen.

 

Uitdrukkelijke toestemming van gemeenteraad

Deze regelgeving geldt ook voor de overheid zelf. Wanneer een gemeentebestuur een publiek plein of een straat wilt bewaken met camera’s, dan moeten ze hiervoor een goedkeuring vragen op de gemeenteraad. Bovendien geldt het proportionaliteitsbeginsel: de camera’s moeten een specifiek doel dienen, waarbij de camera’s noodzakelijk zijn om dit doel te bereiken. Wanneer dit specifieke doel niet meer aan de orde is, dan moeten de camera’s in principe weggehaald worden.

Meer weten over de wetgeving omtrent camerabewaking? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.