Bestaat camerabewaking met gezichtsherkenning? - Watchguard Security

Bestaat camerabewaking met gezichtsherkenning?

Technisch gezien bestaat camerabewaking met gezichtsherkenning al veel langer dan vandaag. In het verleden was deze functionaliteit uitsluitend beschikbaar op geavanceerde professionele camerasystemen. Door de snelle technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is gezichtsherkenning ook toepasbaar op gewone alledaagse camerasystemen. Het grote probleem evenwel om gezichtsherkenning in de praktijk te brengen, is juridisch. Het mag gewoon niet volgens de privacywet.

Gezichtsherkenning was in het verleden duur en weinig accuraat. Dankzij nieuwe technieken zoals artificiële intelligentie, deep learning en goedkopere processors, kan je vandaag gezichtsherkenning gemakkelijker toepassen.

 

Geen perfecte beelden nodig

Bovendien heb je nu geen perfecte hogeresolutiebeelden meer nodig om gezichten te laten identificeren door de achterliggende software. Ook bij slechtere beelden werkt gezichtsherkenning verbazingwekkend goed.

De nieuwste systemen van gezichtsherkenning richten zich op de structuuropbouw van het gezicht, zoals de afstand tussen beide ogen, de verhouding tussen de ogen en de mond,… Zelfs mensen die zich vermommen met bril, pet, hoed of baard kunnen feilloos herkend worden. De software vergelijkt de inkomende beelden met gescande foto’s, foto’s van het internet,… die verzameld worden in een databank.

 

Toepassingen van gezichtsherkenning

Verschillende toepassingen van gezichtsherkenning zijn dan ook technisch perfect mogelijk. Je kan toegang verlenen tot bepaalde panden of parkings op basis van gezichtsherkenning. Ook het identificeren van verdachte individuen in winkels, luchthavens, publieke gebouwen,… kan perfect met gezichtsherkenning. Wanneer een gekende inbreker een filiaal betreedt van je geografisch verspreide winkelketen, kan een systeem van gezichtsherkenning meteen alarm slaan. De metadata van het gezicht wordt razendsnel over internet verstuurd.  In China wordt gezichtsherkenning zelfs gebruikt om betalingen uit te voeren of geld af te halen.

 

Privacywetgeving

Terwijl in China al verregaande toepassingen van gezichtsherkenning met camera’s worden gebruikt, zien we bij ons een zeer beperkte inzet van deze nieuwe technologie. De reden hiervoor is duidelijk: de zeer strikte privacywetgeving in ons land laat gezichtsherkenning op basis van camerabeelden niet toe.

Meer weten over de technologische mogelijkheden van camerabewaking? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.