Slimme bewakingscamera’s ‘betrappen’ dieven op heterdaad - Watchguard Security

Slimme bewakingscamera’s ‘betrappen’ dieven op heterdaad

Dankzij de verdere technologische ontwikkeling van analysesoftware achter camerabewaking, groeien de mogelijkheden om dieven op heterdaad ‘te betrappen’. Dit kan zowel met een ‘smart search’ achteraf, maar ook door een slimme ‘live’ interpretatie van de beelden. We geven enkele voorbeelden van de eindeloze mogelijkheden van slimme bewakingscamera’s.  

 

Voor de opkomst van digitale camera’s en de mogelijkheden om deze met analysesoftware te interpreteren, waren bewakingscamera’s niet meer dan registratietoestellen. Vandaag de dag biedt de software achter camerabewaking heel wat extra mogelijkheden. En dat niet alleen: de meest recente software heeft zelfs een ‘lerende functie’, waarbij het systeem na verloop van tijd steeds beter leert wat verdacht gedrag is en wat niet. 

Tijd verliezen met beelden bekijken 

Wanneer er vroeger een diefstal plaatsvond in een winkel, dan moest je alle camerabeelden bekijken om op zoek te gaan naar de diefstal en de dader. Als je het tijdstip van de diefstal niet wist, dan moest je jezelf doorheen meerdere uren filmbeelden worstelen. 

Hedendaagse analysesoftware maakt het mogelijk om digitaal een object te markeren, waarna de software zelf naar de beelden zoekt waarbij dit object verdween (lees: gestolen werd). Op die manier heb je meteen de beelden van de diefstal, waarna je deze zonder veel inspanningen aan de politie kan overhandigen.  

Verdacht gedrag signaleren 

Analysesoftware kan dieven niet alleen achteraf ‘op heterdaad’ betrappen. Wanneer klanten een bepaalde tijd voor waardevolle producten staan rond te draaien, dan kan de software dit als verdacht gedrag detecteren én signaleren.  

Op die manier weet je meteen dat er mogelijks een diefstal plaatsvindt en kan je gericht een extra oogje in het zeil houden. Deze verdachte situaties vormen alweer interessante leermomenten voor het camerasysteem, zodat het in de toekomst nog beter ‘live’ kan interpreteren.  

Slimme bewakingscamera’s die effectief dieven ‘live’ op heterdaad kunnen betrappen, zijn niet langer een utopie maar een realiteit voor binnenkort. 

Meer weten over de mogelijkheden slimme camera’s op dieven op heterdaad te betrappen? 

Contacteer de veiligheidexperts van Watchguard Security.