Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van draadloze camerabewaking?

Wat zijn de mogelijkheden van draadloze camerabewaking op WIFI?

Het lijkt een zeer aantrekkelijk idee: draadloze camerabewaking die volledig functioneert op WIFI. Je spaart er extra bekabeling mee uit, wat de installatiekosten sterk doet dalen. In de huidige stand van zaken inzake technologische ontwikkeling, moeten we voor professionele beveiligingsoplossingen evenwel een aantal vraagtekens plaatsen bij draadloze camerabewaking op basis van WIFI. We zetten de belangrijkste beperkingen in deze blog op een rij.

 

  • Onvoldoende kwaliteit bewakingscamera’s

Voor professionele camerabewaking is de keuze van de cameralens één van de belangrijkste factoren om het optische bereik te optimaliseren. Draadloze camerasystemen scoren op dat vlak meestal matig tot onvoldoende.

  • Draadloze camerabewaking is niet echt draadloos

Bij draadloze camerabewaking spaar je wel de bekabeling uit voor het doorzenden van de beelden naar de digitale videorecorder, je moet uiteraard wel de bewakingscamera’s verbinden met het elektriciteitsnetwerk. Deze bekabeling heb je dus nog steeds nodig. Bovendien kan je tegenwoordig de elektriciteitsvoeding meesturen met de netwerkbekabeling.

  • Problemen met de draadloze verbinding

De draadloze verbinding is niet 100% betrouwbaar. Zo moet je dezelfde frequentie delen met tal van andere huishoudelijke toepassingen zoals microgolfovens, babyfoons, apparaten die functioneren op bluetooth, draadloze telefoons,… Daarnaast zijn er nog de storingen door dikke muren of andere bouwkundige obstakels.

Dit alles leidt tot een onstabiele verbinding. Voor het streamen van professionele bewakingsbeelden is een 100% stabiele verbinding nodig, wat zelden het geval is. Bij kabels heb je absolute betrouwbaarheid. Vaak zijn WIFI-verbindingen niet alleen onstabiel, er bestaat ook steeds een risico op overbelasting. Dit risico verhoogt wanneer je een netwerk van bewakingscamera’s moet uitbouwen. Elke bewakingscamera heeft een minimale snelheid nodig om de bewakingsbeelden tijdig te kunnen doorsturen naar de digitale videorecorder.

  • Veiligheid van de draadloze verbinding

onbeveiligde wifi, datalekkenEén van de absolute vereisten van professionele camerabewaking is de veiligheid van het systeem. Draadloze camerabewaking via WIFI is op vlak van veiligheid veel meer kwetsbaar dan een systeem met bekabeling.

Wij adviseren daarom draadloze camerabewaking alleen in uiterst specifieke situaties. Bovendien houden wij met alle factoren rekening zodat we toch betrouwbare en solide camerabewaking garanderen.

Meer weten over de mogelijkheden van draadloze camerabewaking? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.