Hoe moeten we het optische bereik van een bewakingscamera interpreteren?

Hoe moeten we het optische bereik van een bewakingscamera interpreteren?

Eén van de belangrijkste vragen die bij bewakingscamera’s aan de orde zijn is het bereik van de camera’s. Wanneer er wordt gesproken over camerabereik is het belangrijk om geen verwarring te creëren. Maar wat is nu het verschil tussen optisch bereik en het aantal pixels van een camera?

 

Iedereen heeft de mond vol over het aantal pixels van een camera en wil dat dit steeds zo hoog mogelijk is.  Doch het is niet omdat je over veel pixels beschikt dat je betere beelden zal hebben, integendeel soms.

resolutie van een IP camera

Er zijn een aantal belangrijke factoren om in acht te nemen waarvan we er hier 2 kort toelichten:

Wat is optisch bereik?

Het optische bereik van een bewakingscamera wordt bepaald door de lens.  Je kan beschikken over:

  • vaste lenzen bijvoorbeeld 2.8mm, 3.6mm of 6mm die een respectievelijke beeldhoek geven van 110°, 87° of 51° .  Het maximaal aantal beeldpixels wordt dus steeds verdeeld over de totale beeldbreedte.
  • varifocal lenzen hebben een variabele brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 2.7 – 13.5mm  welke een beeldhoek geven tussen de 29° en 106°.

We spreken dan van een optische zoomlens waarbij het te filmen object dichterbij wordt gehaald door de verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar te verdraaien.  Het grote voordeel hiervan is dat je steeds de volledige resolutie van je camera ter beschikking hebt op het gefilmde object.

Het optisch bereik bij camerabewaking hangt volledig af van de lens. Een digitale videorecorder slaat camerabeelden op in de vorm van pixels. Wanneer u kiest voor een groothoeklens, dan verspreiden de pixels zich zeer snel uit elkaar terwijl de afstand vergroot. In dat geval verlies je snel de details. Wanneer je kiest voor een varifocallens, dan blijven de pixels zeer geconcentreerd, waardoor de camera meer details vastlegt.

Wat is resolutie?

De resolutie van een camera heeft echter niets te zien met de lens die voor de camerasensor geplaatst is.  De resolutie van de camera wordt bepaald door het aantal pixels dat deze sensor bezit.  Waar we vroeger spraken over analoge camera’s met beeldlijnen spreken we nu over pixels en pixeldensiteit of pixeldichtheid.

Hoe meer pixels een beeldchip bezit hoe hoger de resolutie en hoe meer licht deze zal nodig hebben om goede beelden te bekomen.

Doch een hoge resolutie wil niet meteen zeggen dat je over uitstekend beeldmateriaal zal beschikken.

pixeldensiteit IP cameraAls we bijvoorbeeld een 4MP camera van met een vaste lens van 2.8mm nemen dan bestrijkt deze een beeldbreedte van 50,5m op 20meter afstand en geeft deze slechts 53,2pixels per meter weer.  Zelfs indien we een 4K of 8MP camera zouden nemen beschikken we slechts over 65.6 pixels per meter. Niet meteen ideaal als je een persoon wil identificeren.

 

 

 

 

pixeldensiteit IP cameraNemen we nu een 4MP camera met een varifocal lens van 2.7-13.5mm en stellen we deze in op bijvoorbeeld een oprit van 10m breed tevens over een afstand van 20 meter dan beschikken we over 269.5 pixels per meter wat naastliggend beeld geeft.  Zelfs met een 2MP camera beschikken we nog steeds over 137.5 pixels per meter wat een behoorlijk resultaat is.  Bijkomend zal deze keuze voor donkere en snel bewegende objecten de voorkeur hebben om goede beelden te waarborgen vermits deze camera lichtgevoeliger is.

Watchguard Security heeft met meer dan 20 jaar ervaring een grote expertise inzake bewakingscamera’s en veiligheidsoplossingen.

Wil u meer weten voor uw specifieke zaak neem dan nu nog contact met een van onze beveiligingsexperten.

Samen kunnen we dan bekijken wat voor uw situatie de beste oplossing is.  Kortom doordacht beveiligd.