Wat betekent ‘smart search’ voor camerabewaking - Watchguard Security

Wat betekent ‘smart search’ voor camerabewaking

De mogelijkheden en toepassingen van ‘smart search’ voor camerabewaking worden steeds maar groter. Smart search betekent dat je via analysesoftware gericht in de camerabeelden zoekt naar bepaalde zaken en gebeurtenissen zonder dat je alle opgeslagen beelden zelf moet bekijken. De groeiende mogelijkheden voor smart search danken we aan de verdere ontwikkeling van analysesoftware.

 Met traditionele ‘domme’ camerasystemen zou je vele uren voor een beeldscherm moeten spenderen wanneer je de exacte beelden wilt van een gefilmde diefstal. Je moet met name elk beeld zelf bekijken en interpreteren.

Intelligente analyses

Met behulp van analysesoftware kan je intelligente analyses op de beelden uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een virtuele zone op een camerabeeld te markeren. Vervolgens kan je de software alle camerabeelden laten analyseren en de clips selecteren waarbij er beweging in het gemarkeerde veld optreedt. Op die manier moet je niet alle camerabeelden bekijken, maar uitsluitend de geselecteerde clips. Zo zal je sneller de beelden vinden van bijvoorbeeld een diefstal.

Objecten markeren

Het kan evenwel nog geavanceerder. Recente software maakt het mogelijk om bepaalde objecten te markeren, waarna je de software laat zoeken naar het eerste beeld waarbij dit object verdwenen is. Op die manier heb je meteen de videoclip van de diefstal, én dus de dader in beeld.

Personen met specifieke kenmerken

Als je bijvoorbeeld weet dat de dief een rode trui en een groene broek droeg, dan kan je met behulp van een smart search alle beelden laten selecteren waarop personen met deze kleurkenmerken in beeld verschijnen.

Gelaatsherkenning

Intelligente gelaatsherkenning maakt het dan weer mogelijk om alle beelden van een bepaald persoon te selecteren en in chronologische volgorde te plaatsen. Op die manier kan je snel en eenvoudig een montage overhandigen aan de politie van een op heterdaad betrapte dief.

Groeien in de toekomst

De mogelijkheden van intelligente camerasystemen zitten hoofdzakelijk in de analysesoftware om de beelden te verwerken. De toepassingen van smart search zullen in de toekomst ongetwijfeld blijven groeien.

Meer weten over de mogelijkheden van smart search op beelden van bewakingscamera’s?

Contacteer de veiligheidexperts van Watchguard Security.