Hoe bescherm ik mijn IP-bewakingscamera’s tegen hackers?

Hoe bescherm ik mijn IP-bewakingscamera’s tegen hackers?

De mogelijkheden van camerabewaking zitten sterk in opmars. Dankzij de evolutie van het internet en de opkomst van IP-bewakingscamera’s, kunnen we altijd en overal ‘live’ onze camerabeelden bekijken. Er bestaat evenwel ook een keerzijde aan deze medaille. De online beschikbaarheid van camerabeelden maakt je bewakingscamera’s kwetsbaar voor hackers. Niemand wilt dat zijn privébeelden in handen vallen van hackers met kwade bedoelingen.

Het hacken van camerabeelden van bewakingscamera’s in privéwoningen en bedrijven is meer realistisch dan je denkt. Zo verschenen vorig jaar berichten in de media dat beelden van talrijke bewakingscamera’s gewoon te raadplegen waren op Russische websites. Deze websites gebruikten de ongewijzigde standaard paswoorden van de cameranetwerken om de beelden publiek te streamen, wat uiteraard een grove inbreuk is op iemands privacy.

We geven je enkele belangrijke tips om het hacken van jouw cameranetwerk te voorkomen.

Verander de standaard paswoorden

Wanneer je IP-camera’s of recorder worden geïnstalleerd, dan werken deze steeds op basis van voorgeprogrammeerde wachtwoorden. Het is zeer belangrijk om deze paswoorden te wijzigen. Als je dit niet doet, dan riskeer je dat jouw beelden verschijnen op buitenlandse websites.

Vermijd het gebruik van de poort 80

De toegang tot het internet van je camera’s of de recorder regel je best niet via de poort 80. Deze is meer gevoelig om te worden gehackt.

Bescherm je WIFI-netwerk

Onbeveiligde WIFI-netwerken zijn uiterst kwetsbaar voor hackers. Wanneer je camerabeelden doorstuurt via een onbeveiligde WIFI-verbinding, dan riskeer je ook hier hackers. Er bestaan verschillende mogelijkheden om je WIFI-netwerk extra te beschermen. De keuze en configuratie van de beveiligingssleutel zijn bijzonder belangrijk.

Beveilig je modem en router

Ook je modem en router vormen kritieke punten in de beveiliging van je camerabeelden. Zorg ook hier voor voldoende sterke paswoorden en kies de juiste beveiligde poorten.

Bouw altijd een apart netwerk voor je camera’s

Met een apart netwerk voor je camera’s verminder je niet alleen de belasting op je gewone netwerk maar is dit bijkomend afgeschermd voor onbevoegden.

Vertrouw enkel op een professionele installateur

Watchguard Security geeft je niet alleen advies inzake welke camera te gebruiken en hoe deze dient ingesteld te zijn om beste resultaten voor jou te garanderen.  Wij helpen je ook met de beveiliging van je gegevens en de GDPR en camerawetgeving zodat jij je kan focussen op je gezin of business.

Meer weten over het installeren van een beveiligd cameranetwerk? Contacteer dan nu de veiligheidsexperts van Watchguard Security.