7 tips om je fiets te beschermen tegen diefstal - Watchguard Security

7 tips om je fiets te beschermen tegen diefstal

Gezien de stijgende verkoop van het aantal fietsen en met name e-bikes leek het ons belangrijk om je te vertellen hoe je jouw fiets tegen diefstal kan beschermen. Hierom geven we je 7 tips mee om je fiets te beschermen tegen diefstal.

Fietsen is gezien het fileprobleem aan een opmars bezig. In elk geval zijn er geen exacte cijfers beschikbaar. Doch volgens een enquête uitgevoerd door Traxio Velo weten we dat er jaarlijks ongeveer 470.000 fietsen in België verkocht worden.

De helft van deze fietsen zijn e-bikes. Mede door hun hogere prijsklasse voor ons het moment om hier eens bij stil te staan. Wij geven u 7 tips zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan.

 

 

 

Fietsdiefstallen in BelgiëIn 2018 zijn er 31.322 fietsdiefstallen aangegeven. Het werkelijke aantal ligt echter aanzienlijk hoger omdat niet elke burger aangifte doet in het gedacht zijn fiets nooit meer terug te zien.

 

 

 

 

 

 

7 tips om je fiets te beschermen tegen diefstal

Hoe beveilig je nu best je waardevolle fiets tegen diefstal ?

Buiten het feit dat je gewoon je zadel kan meenemen zodat het moeilijker is om ermee weg ter rijden geven we hier nog een aantal bruikbare tips.

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalGebruik steeds 2 sloten

Een dief kijkt steeds naar het zwakste punt. Maak daarom je fiets steeds vast met twee sloten.  Best gebruik je een stevig door de verzekeraar erkend slot. Gebruik ook steeds twee verschillende sloten. Bijvoorbeeld een ringslot en een kettingslot.

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalMaak je fiets op een correcte manier vast

Zet je fiets altijd ergens tegen vast. Dit kan een boom, lantaarnpaal of een andere fiets zijn. Zo voorkom je dan men je fiets kan optillen om in een voertuig te laden.

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalGebruik een goed slot

Een kwalitatief slot is niet goedkoop maar altijd goedkoper dan een nieuwe fiets. Vermits elk slot kan gekraakt worden is de meerkost van een goed en stevig slot zeker op zijn plaats. Hoe langer het duurt om het te openen hoe minder geneigd men is om het te proberen.

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalZorg dat het slot niet op de grond ligt

Als je gebruik maakt van een kettingslot zie dan dat dit nooit de grond raakt. Een dief kan het dan met behulp van een steen trachten kapot te slaan. Hoe hoger het slot of de ketting zich bevindt hoe moeilijker dit zal zijn.

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalZet je fiets liefst in een bewaakte fietsenstalling

Ook al gebruik je goede sloten, het is nog altijd beter en veiliger om gebruik te maken van een bewaakte fietsenstalling.

 

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalZet je fiets steeds in het zicht

Geen fietsenstalling in de buurt? Zet je fiets dan duidelijk zichtbaar in het zicht op een verlichte plaats. Kies voor een plaats met veel sociale controle.

 

7 tips om je fiets te beveiligen tegen diefstalMarkeer je fiets

Voorzie je fiets van een uniek merkteken. Hierdoor is hij makkelijker terug te bezorgen als hij wordt gevonden na een diefstal. Het maakt hem ook moeilijker om door te verkopen. Je fiets voorzien van een merkteken kan door graveren, een sticker of zelfs zoals bij bepaalde merken met een RFID-chip. Voor het merken van je fiets kan je terecht bij de preventiedienst van je stad, gemeente of politiezone.

 

 

 

 

 

Verschillende typen van fietssloten

Er zijn verschillende typen van fietsloten op de markt verkrijgbaar. Je hebt ringsloten, al dan niet bijkomend uitgerust met een ketting om de fiets tevens ergens aan vast te leggen. Verder heb je nog de keuze in beugelsloten, vouwsloten en kettingsloten. Welk slot je ook neemt hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en budget. Vraag raad aan je fietsenhandelaar maar kies steeds voor een degelijk slot.

Fietssloten

 

Met de fysische beveiliging van je fiets kunnen we je niet helpen buiten deze tips.

Heb je echter vragen over de beveiliging van je fietsenstalling, garage of tuin dan ben je bij ons wel aan het goede adres. Vraag raad aan een van de veiligheidsexperts van Watchguard Security of vraag voor een gratis veiligheidsscan van je woning.

Wij wensen je alvast veel fietsgenot.

 

Meer info op:

Veiligheid & Preventie