Wat zijn de voordelen en beperkingen van ‘beweegbare’ bewakingscamera’s?

Wat zijn de voordelen en beperkingen van ‘beweegbare’ bewakingscamera’s of speeddome camera?

In theorie klinkt het bijzonder mooi. Bewakingscamera’s die je vanaf afstand op en neer en links en rechts kan laten bewegen, waarbij je vervolgens kan inzoomen op personen of objecten. Deze bewakingscamera’s worden ook wel PTZ-camera’s genoemd, wat staat voor Pan, Tilt en Zoom. In deze blog bespreken we de mogelijkheden, maar ook de nadelen van dit cameratype.

Een beweegbare camera kan je op twee manieren bedienen. Ofwel is er een operator actief die via een bedieningsscherm manueel de camera instructies geeft om te bewegen, ofwel stel je een vooraf bepaalde ‘tour’ in. Op deze manier kan de camera’s grote gezichtsvelden bestrijken en kan je deze laten inzoomen wanneer je bepaalde details van dichtbij wilt bekijken.

We bekijken ook even de beperkingen en de nadelen. Allereerst vereisen deze beweegbare PTZ-camera’s een extra investering. Daarbij is het essentieel om te kiezen voor kwaliteit. Wanneer je in het lagere kwaliteitssegment een beweegbare camera aanschaft, dan eindig je onvermijdelijk met een zware teleurstelling.

Nood aan fulltime operator

Een volgende beperking is de nood aan een fulltime operator die de beelden ‘live’ opvolgt en de camera aanstuurt. Als de camera in een bepaalde richting kijkt, dan heb je steeds een grote blinde vlek. Daarnaast heb je onvermijdelijk een vertraging tussen de instructies om de camera te bewegen én het verschijnen van de gewenste beelden op het scherm. Deze vertragingstijd bemoeilijkt het aansturen van de camera.

Wazig beeld tijdens bewegingen van de camera

Tijdens het bewegen van de camera, heb je onvermijdelijk een wazig beeld. Op deze momenten zie je geen details en kan je onmogelijk personen identificeren. Wanneer je dus de camera een vaste ‘tour’ laat maken, dan is een groot percentage van de beelden onvermijdelijk wazig.

Self-tracking camera’s

Dit probleem geldt ook voor ‘self tracking’-camera’s. Deze camera’s kunnen zelf doelen identificeren en blijven volgen. Ook hier worden de beelden wazig tijdens de beweging. Bovendien: wie of wat moet de camera volgen als hij met meerdere doelen geconfronteerd wordt, bijvoorbeeld een inbrekersbende met meerdere personen.

De combinatie van beweegbare camera’s met infraroodsensor om ook ’s nachts bij duisternis te kunnen filmen, is niet aangewezen. Beweegbare camera’s zijn dus ’s nachts veel minder effectief.

Wat is een mogelijk alternatief?

Een prima alternatief voor een beweegbare bewakingscamera is het installeren van extra vaste camera’s. Vaak vereist dit geen grotere investering. U hoeft bovendien geen fulltime operator in te schakelen. In de meeste situaties adviseren onze beveiligingsexperts eerder een netwerk van meerdere vaste bewakingscamera’s dan een beweegbare camera.

Meer weten over de mogelijkheden en beperkingen van beweegbare bewakingscamera’s? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.