Wat zijn de wettelijke aandachtspunten bij het plaatsen van bewakingscamera’s?

Wat zijn de drie belangrijkste wettelijke aandachtspunten bij het plaatsen van bewakingscamera’s?

Ook private eigenaars van woningen installeren steeds meer bewakingscamera’s om zich te beveiligen. Volgens de wetgeving kan dit slechts onder bepaalde voorwaarden, zeker als u de bewakingscamera uw voorgevel, garagepoort, voordeur of oprit wilt laten bewaken. We lijsten in deze blog de drie belangrijkste aandachtspunten op.

Filmen maakt inmiddels deel uit van ons alledaags leven. Het lijkt wel alsof iedereen alles, altijd en overal filmt. Denk maar aan het wijdverspreide gebruik van smartphones en dashcams.

Wanneer u evenwel vaste bewakingscamera’s wilt plaatsen om uw eigendom te filmen ter hoogte van de voordeur, oprit, garagepoort of gevel, dan valt u onder de camerawetgeving. Deze wettelijke regels gelden voor alle bewakingscamera’s die misdrijven tegen personen of goederen willen voorkomen, vaststellen of opsporen.

De regels gelden voor alle particulieren die met bewakingscamera’s hun huis of tuin willen bewaken. Ook ondernemers of handelaars die hun etalage, winkelrekken of gebouwen en terreinen willen beschermen tegen diefstal, vandalisme, inbraak,… vallen onder de wetgeving. De enige uitzondering geldt voor privépersonen die de bewakingscamera’s uitsluitend gebruiken voor het bewaken van de binnenkant van hun woning.

Op 21 mei 2018 vond er een belangrijke wetswijziging plaats met enkele aandachtspunten.

 

  • Aangifte van de bewakingscamera’s

De aangifte moet voor de ingebruikname van de bewakingscamera’s elektronisch gebeuren via de website www.aangiftecamera.be. Hiervoor gebruik je een elektronische identiteitskaart, itsme of een burgertoken. Het kan ook via de mobiele app met behulp van een unieke beveiligingscode.

Als je de camera’s eerder al had aangegeven bij de privacycommissie, dan krijg je nog tot 25 mei 2020 de tijd om je aangifte te hernieuwen. Bij eventuele aanpassingen aan je bewakingscamera’s moet je de aangifte steeds actualiseren. Daarnaast geldt er een jaarlijkse validatieplicht.

De aangifte moet gebeuren door de persoon die beslist heeft dat er bewakingscamera’s komen, niet door de installateur. Deze persoon is meteen ook de verwerkingsverantwoordelijke van de beelden. Lees hier alles over de aangifte van een camerabewaking.

Hoe je deze aangifte juist doet of hoe je de jaarlijkse validatie doet kan je vinden op onze support pagina

 

  • Bijhouden van een register van de beeldverwerking

Je moet vanaf de ingebruikname van de bewakingscamera’s op elk moment beschikken over een beeldverwerkingsregister. Dit kan worden opgevraagd door de politie of de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Dit register – dat conform GDPR moet zijn -, mag zowel op papier als elektronisch opgesteld worden. Er gelden een aantal wettelijke richtlijnen over de inhoud van het register.

 

  • Plaatsen van een pictogram

Je moet het wettelijke pictogram plaatsen aan de inkom van de bewaakte plaats. Zo weet iedereen dat er gefilmd wordt. Dit pictogram moet er hangen voor de ingebruikname van de bewakingscamera’s. Een pictogram kan je hier bestellen.

 

Meer weten over de mogelijkheden en wettelijke regels voor camerabewaking? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.