Waarom moet je verder kijken dan alleen de megapixels voor je bewakingscamera’s

Waarom moet je verder kijken dan alleen het aantal megapixels om de juiste beelden te krijgen van je bewakingscamera’s?

Veel mensen denken dat uitsluitend het aantal megapixels de beeldscherpte bepaalt van digitale bewakingscamera’s. Des te hoger het aantal megapixels, des te scherper het beeld en dus des te beter. Dit is een vrij eenvoudige redenering die niet altijd klopt. Er zijn veel meer factoren van belang om de aangewezen bewakingscamera’s te selecteren. Het aantal megapixels is daarbij niet altijd van doorslaggevend belang.  

 

In plaats van meteen aan een maximum aantal megapixel te denken, is het vooral belangrijk om te analyseren wat je precies in beeld wilt brengen en waarvoor je de camera’s wilt gebruiken. Is het belangrijk om eventuele gezichten scherp te hebben, zodat gezichtsherkenning of gelaatsherkenning mogelijk wordt? Wat zijn de omstandigheden waarin de camera’s moeten werken? Is dat binnen of buiten? Moet er ook bij duisternis of ondermaatse belichting gefilmd worden? Welke analyses wil je van de beelden? 

 

Bandbreedte en compressie 

Andere factoren – waar vaak veel minder aan gedacht wordt – zijn de beschikbare bandbreedte om de beelden te verzenden. Wanneer je kiest voor een hoog aantal megapixels, dan moet je uiteraard over voldoende bandbreedte beschikken om de beelden door te sturen. Er is een compressieniveau vereist, waardoor het aantal megapixels van de opgenomen beelden beduidend lager, en hierdoor van lagere beeldkwaliteit, kan zijn dan de realtime beelden op je scherm. Dit is een behoorlijke tegenvaller als je dit later constateert. 

 

Belasting van de processor 

Een groot aantal megapixels belast bovendien extra de processor waarop de analysesoftware draait. Deze software moet in de meeste gevallen ‘live’ analyses maken van verschillende camera’s én – wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan – al dan niet een alarm of overige acties triggeren. Omwille van een vlotte werking van deze software kan het aangewezen zijn om het aantal megapixels te beperken. 

 

De kwaliteit van de opgenomen beelden. 

Veel megapixels met een hoge compressiefactor en gemiddelde kwaliteit zullen beelden van lagere kwaliteit opleveren dan minder megapixels met een lage compressiefactor 

 

Slechts één van de factoren 

Samengevat concluderen dat het aantal megapixels per camera slechts één van de talrijke elementen is waarmee een erkende beveiligingsfirma voor camerabewaking moet rekening houden bij het uitwerken van een technisch concept. Laat je daarom ook adviseren door echte experts. 

 

Meer weten over de juiste keuze van bewakingscamera’s? Contacteer de veiligheidexperts van AEV Vochten.