Screenen van mensen bij COVID-19 - Watchguard Security

Screenen van mensen bij COVID-19

Systematisch screenen van mensen stromen bij COVID-19 kan bijdragen tot beperking van de verspreiding van het virus. Ook als ondernemer hebben wij daar een verantwoordelijkheid. In deze blog zullen wij volgende punten bespreken:

 • Je verantwoordelijkheid als ondernemer
 • Hoe een veilige werkomgeving garanderen
 • Hoe screenen van mensen
 • Voordelen van thermische temperatuurmeting
 • Wat met de AVG / GDPR
 • Bestrijding van het virus

.

Je verantwoordelijkheid als ondernemer

veiligheid eerstAls werkgever hebben wij de verantwoordelijkheid om een gezonde en veilige werkomgeving te garanderen voor onze medewerkers. Ook met de huidige COVID-19 pandemie (corona virus) geldt deze maatregel. Misschien nog wel meer dan anders. Maar hoe doe je dat? Hoe garandeer je dat? Kun je dat überhaupt garanderen in deze situatie? 

Met de huidige maatregelen door de overheid opgelegd kom je hier al een stuk aan toe. Thuiswerken is verplicht voor wie dit kan maar wat als je niet kan thuiswerken? Wat als je een retailer bent? Je hebt een voedingswinkel, apotheek, dierenvoedingswinkel? Dat betekent dat je medewerkers nog steeds met allerlei mensen in contact kunnen komen waarvan er een deel wel en een deel niet besmet zal zijn. 

Wat wanneer de lockdown maatregelen verminderen, hoe zit dat dan? Is het dan niet belangrijk om snel te weten wie er een mogelijk besmettingsgevaar vormt en wie niet? 

Dit is een belangrijke vraag voor je eigen medewerkers en voor je klanten. Het uitvallen van een groot deel van personeel door ziekte, heeft buiten het feit van de huidige crisis, een nog diepere impact op je onderneming. Hoe kan deze draaiende blijven en hoe kan je daarvoor zorgen. Ook jouw klanten kunnen wegblijven wanneer zij niet zeker zijn van hun gezondheid. Enkel door een goede winkel beleving kan je ook je klanten blijven houden ten overstaan van de vele webwinkels. 

.

Hoe een veilige werkomgeving garanderen

Dit kan door een beperkt aantal mensen toe te laten tot je winkelruimte. Deze is momenteel beperkt tot één persoon per 10m2. Een andere mogelijkheid is om te testen op één van de symptomen die het COVID-19 virus veroorzaakt. Het is wel zo dat deze in milde vorm niet altijd aanwezig zijn maar mogelijk zijn: 

 • Een droge keel 
 • Verstopte neus 
 • Verlies van smaak en geur
 • Verkoudheid 
 • Hoesten 
 • Diaree 
 • Vermoeidheid 
 • Koorts 

Omdat er te weinig COVID-19 testen zijn en het ook niet evident is deze toe te passen. Je kan dus enkel op koorts controleren of een persoon een mogelijk risico is en een mogelijke besmetting heeft met COVID-19. 

Het is onbegonnen werk om iedereen manueel te controleren. Het vraagt specifiek personeel, veel mankracht, veroorzaakt lange wachttijden omdat het traag verloopt en heeft een hoge kostenfactor. 

.

Hoe screenen van mensen

 • Met digitale thermometer, oorthermometer of infrarood thermometer pistool. 

Hoewel er verschillende symptomen kunnen optreden is de koorts een indicator dat er iets aan de hand is. Daarom is temperatuur controle de beste meting als je niet beschikt over coronatesten. 

De voorwaarden hiervoor zijn wel dat het snel, efficiënt en veilig dient te gebeuren.  Hierdoor vallen een aantal mogelijkheden uit de boot. De digitale koortsthermometer, de oorthermometer en het infrarood thermometer pistool zijn niet inzetbaar vanwege de social distance maatregel.  Je hebt persoonlijk contact of moet te dicht bij de persoon komen om een veilige afstand te bewaren om geschikt te zijn waardoor er een reëel besmettingsgevaar bestaat. Bovendien duurt dit ongeveer 3 seconden per persoon wat te lang is. U dient dus vermoedelijk meerdere medewerkers in te zetten die niets anders kunnen doen. 

 • Thermische camera 

We hebben al over de thermische camera en de AI (artificiële intelligentie) van de camera’s gesproken. Zij worden gebruikt voor perimeter bewaking, brandbeveiliging en andere toepassingen maar zijn ook inzetbaar als temperatuurmeting bij personen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de camera meerdere personen tegelijkertijd kan screenen, dit volledig automatisch kan gebeuren en dat er een rapportering mogelijk is.  

 • Accurate metingen 

De systemen aangeboden door Watchguard Security voldoen aan de strikte eisen van de internationale meetstandaarden die stellen dat er slechts een marge mag zijn van 0,3°C.  Watchguard Security werkt met het Dahua Thermal Solution systeem dat hieraan voldoet en internationaal gecertificeerd is voor het meten van  de temperatuur van de menselijke huid. Dit wordt bekomen door gebruik te maken van een referentie box of ‘black body’. Deze wordt ter hoogte van de meting mee opgesteld in het gezichtsveld van de camera. 

 • Veiligheid voorop 

Vermits het systeem automatisch kan werken wordt er een veilige afstand bewaard. Enkel wanneer er een afwijkende waarde wordt gemeten treedt automatisch de ingestelde trigger in werking en kan de persoon in kwestie door een bevoegd persoon bevraagd worden naar mogelijke symptomen 

 • Snel en efficiënt 

Het systeem kan meerdere personen tegelijkertijd meten en dat op een afstand tot 3 meter. Of de personen nu een mondmasker, bril of helm dragen heeft geen invloed op de accuraatheid en de snelheid van de meting. Tevens is het vanwege zijn mobiele oplossing flexibel inzetbaar daar waar u het nodig heeft en kan zijn resultaten aanbieden via rapporten of een beeldscherm.  

.

Voordelen van thermische temperatuurmeting

Het werkt dus snel en kostenbesparend omdat u geen extra personeel dient in te zetten. Bovendien doet u alles om de veiligheid van uw medewerkers en klanten te waarborgen.  

 • Hoge nauwkeurigheid
 • Hoge efficiëntie vanwege contactloze temperatuurdetectie, snelle screening op lange afstand van meerdere personen tegelijkertijd.
 • Lage investeringskost. Door het standalone en automatische werking verreist dit systeem weining mankracht en kans op besmetting.
 • Makkelijk flexibel inzetbaar. Van winkelingangen, kantoren, personeelsingangen tot doorgangen voor spoorwegen, luchthavens, …
 • Data analyse en rapportering mogelijk.

 

.

Wat met de AVG / GDPR

De Europese Data Protection Board heeft op 19 maart verklaart dat sommige type van persoonsgegevens zijn toegestaan als dit van vitaal belang is voor de betrokkene en van vitaal belang voor humanitaire doeleinden. Kortom in geval van de COVID-19 pandemie primeert het algemeen belang op dat van het individu. Er mogen echter niet meer gegevens verzameld worden dan strikt noodzakelijk is.

 

Bestrijding van het virus

Door gebruik te maken van het Thermal Solution System van Dahua investeert u in het behoud en de gezondheid van uw onderneming, werknemers en klanten én werkt u proactief mee aan het indammen en opsporen van nieuwe opflakkeringen die mogelijk nog de kop zullen opsteken aldus de experten. 

 

Meer weten over het screenen van mensen voor uw onderneming? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.