Woningbranden in België? Hier zijn de harde feiten! - Watchguard Security

Woningbranden in België? Hier zijn de harde feiten!

Elk jaar komen in België ongeveer 10.000 branden voor. De overgrote meerderheid van de branden gebeuren ’s nachts. Dat verklaart meteen ook waarom er veel slachtoffers vallen. Als je ’s nachts slaapt, dan ruik je de giftige geur niet. Zonder branddetectoren ben je vaak te laat gealarmeerd, waardoor het moeilijk wordt om doorheen de dikke, giftige rook je woning tijdig te verlaten.

De jaarlijkse tol van woningbranden is loodzwaar. Naast de enorme materiële schade eisten woningbranden in 2018 maar liefst 33 mensenlevens. Dit aantal kunnen we met de nodige preventieve maatregelen vast en zeker naar beneden halen.

Brandpreventie is daarbij essentieel. Zo zijn Belgen bijzonder nonchalant als het over brandveiligheid gaat, maar liefst één op drie denkt er nooit aan. Eén op tien vindt een rookmelder totaal niet belangrijk. Vier op tien mensen hebben wel een rookmelder, maar onderhouden deze ondermaats. Slechts één op drie Belgen test af en toe zijn rookmelders, maar dit gebeurt te weinig frequent.

Wat is de oorzaak van de meeste woningbranden?

De oorzaken van een woningbrand zijn niet altijd te achterhalen maar het zijn er nog steeds teveel.  Vaak gaat het om een defect van elektrische oorsprong. Zorg daarom voor een veilige en correct gekeurde elektriciteitsinstallatie.

Welke soort branddetectoren bestaan er?

Voor woningen bestaan er drie soorten detectoren. We lichten de mogelijkheden en beperkingen van elk type toe. 

  • Optische branddetectoren

Optische branddetectoren slaan meteen alarm wanneer een lichtsignaal door rook wordt verstoord. De Belgische wetgeving stelt dat je minstens één rookmelder per verdieping moet plaatsen. Dat is evenwel veel te weinig. Plaats in elke ruimte met een risico minstens één rookmelder. Bekijk ons aanbod optische branddetectoren.

  • Thermische branddetectoren

In de keuken en garage worden optische branddetectoren afgeraden. Door de regelmatige aanwezigheid van rook in deze ruimtes, ligt de kans op een ongewenst alarm bijzonder hoog.

In deze situaties hebben thermische melders de voorkeur. Deze detectoren reageren wanneer er in de ruimte een temperatuurstijging plaatsvindt die wordt veroorzaakt door een brand.

  • CO-detectoren

Slecht onderhouden verwarmingstoestellen verhogen het risico op CO-vergiftiging. Zelfs bij zeer lage concentraties kan CO dodelijk zijn. CO voel of ruik je niet, wat het gas als sluipmoordenaar des te gevaarlijker maakt. Plaats altijd een CO-detector in de buurt van een verbrandingstoestel, het liefst op ooghoogte.

Meer weten over rookmelders en branddetectie? Contacteer de brandexperts van Watchguard Security. Wij zorgen ervoor dat je de juiste branddetectoren aanschaft en deze correct installeert op de juiste locaties.

bronnen: leefbrandveilig.be