Wat als u nog ionische rookmelders heeft? - Watchguard Security

Wat als u nog ionische rookmelders heeft?

 

Als de veiligheid van jou en je gezin belangrijk is heb je waarschijnlijk reeds lang ionische rookmelders geïnstalleerd.  Zeker indien deze dateren van voor 1 november 2010 is het aangewezen deze nu te vervangen door optische.

 

Waarom worden ionische rookmelders verboden?

Sinds 1 november 2010 is de verkoop van ionische rookmelders niet meer toegelaten en vanaf 1 januari 2020 is het gebruik ervan zelfs verboden. (KB 10.10.2010)

Zij bevatten een radioactief element dat kleine deeltjes uitstraalt en werken volgens het ionisatie principe van de lucht.  Je kan ze herkennen aan volgende symbolen   Ionisatie symbool rond  of 

Tevens is de levensduur van deze detectoren maximaal 10 jaar.  Beschik jij nog over dit type van rookmelder dan is het dus hoog tijd om deze te vervangen door een nieuwe optische rookmelder.

Zo ben je meteen weer in regel met de geldende wetgeving, verwijder je ioniserende straling uit je woning én ben je opnieuw zeker van een goede rookdetectie.  Immers als wij slapen ruiken we niet, het is dus belangrijk  dat uw rookmelder dat gegarandeerd wel doet.

 


“Een ionische rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar

en mag u gratis binnenbrengen op het recyclagepark”


 

Wat doen met ionische rookmelders?

Je mag je oude ionische rookdetector gratis naar het recyclagepark brengen waar deze verzameld worden in een aparte opslag.  Een gespecialiseerde firma zal instaan voor de veilige verwerking van deze melders zodanig dat het radioactief afval niet in onze leefomgeving terechtkomt.

 

Zijn er risico’s verbonden aan ionische rookmelders?

Er zijn bij normaal gebruik geen risico’s voor je gezondheid verbonden aan ionische rookmelders.  Je kan deze dus gewoon veilig verwijderen en naar het recyclagepark brengen.  Is de rookmelder echter beschadigd dan raden wij aan om handschoenen te gebruiken.  Wil je meer weten over ionische rookmelders dan kan je dit nalezen op de infofiche ionisatierookmelders  van FANC.

 

Op wat letten als ik nieuwe optische rookmelders koop?

Uitroepteken met belangrijk

  • Kijk na of het een optische rookmelder betreft.
  • Voldoet hij aan de CE-markering en de EN 14 604 norm. Dit betekent dat de rookmelder voldoet aan alle technische en wettelijke bepalingen voor woning rookmelders.  Je kan een lijst terugvinden op de website van ANPI.
  • Kies altijd een BOSEC gecertificeerde optische rookmelder.
  • Kijk of er een testknop op zit.
  • Best koop je een rookmelder met een batterij voor een werkingsduur van 10 jaar.
  • Heb je een grotere woning kies dan voor rookmelders die met elkaar kunnen gekoppeld worden. Wanneer er één melder alarm geeft zullen alle melders samen een alarmsignaal geven zodat je steeds tijdig gewekt wordt.

 

Waar je nu je rookmelders installeert en hoe je deze kan onderhouden kan je lezen in deze blog.

 

Wil je meer weten waar je rookmelders plaatst in je woning of hoe je deze kan koppelen met je alarmsysteem? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.