Rookmelders, de verantwoordelijkheid van verhuurder en huurder - Watchguard Security

Rookmelders, de verantwoordelijkheid van verhuurder en huurder

Rookmelders, de verantwoordelijkheid van huurder en verhuurder, hoe zit dat nou juist?  Een rookmelder kan je leven redden maar hij moet er wel zijn.

Bij brand kan de giftige rook zich zeer snel verspreiden in je woning.  Het is belangrijk om zo snel mogelijk gewekt te worden waardoor jij en je gezinsleden op een veilige manier kunnen ontsnappen.  Zowel de rookmelder als een evacuatieplan kunnen hier jouw leven en dat van je gezinsleden redden.

 

 

 

 

Rookmelders, er is veel over te doen maar wat is nu jouw verantwoordelijkheid?

Als eigenaar van je eigen gezinswoning is dit zeer duidelijk.  Je bent zelf verantwoordelijk.  Als je echter een woning verhuurt hoe zit het dan?  En als je huurt wat is dan jouw verantwoording hierin?

Dit verschilt naargelang het gewest waar jij woont.

 

Vlaams gewest

Logo Vlaams gewest

Sinds 1 januari 2013 reeds verplicht voor alle nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd werden en waarvoor een stedenbouwkundige aanvraag vereist is.  Alle huurwoningen, ook sociale huurwoningen dienden reeds uitgerust te zijn met voldoende rookmelders.

Er dient op elke verdieping minstens één rookmelder te worden voorzien.  De rookmelder dient te worden voorzien door de verhuurder doch het vervangen van de batterij is ten laste van de huurder indien er gekozen is voor een rookmelder met vervangbare batterij.

Wat betreft rookmelders in studentenkamers dient de rookmelder op de kamer zelf te zijn gemonteerd.

Vanaf 1 januari 2020 geldt de verplichting voor alle woningen, zie onze blog rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020. Logo Brussel hoofdstedelijk gewest

Meer info op wonenvlaanderen.be

 

Brussels gewest

Verplicht sinds 2005 voor alle huurwoningen.  Minimaal 1 rookmelder met een lithium-batterij met een levensduur van  minimaal 5 jaar te voorzien per ruimte op de vluchtweg.

Meer info op be. brussels

 

Waals gewest

Logo Waals gewest

Verplicht vanaf 1 juli 2006 voor alle woningen.

Meer info op Wallonië

 

 

 

 

Een rookmelder nodig? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.