Kan een verouderd branddetectiesysteem vernieuwd worden? - Watchguard Security

Kan een verouderd branddetectiesysteem vernieuwd worden?

Het vernieuwen van een verouderd branddetectiesysteem gaat niet in alle situaties. Veel hangt af van het type van branddetectiesysteem, de bouwdatum en eigenschappen van het pand. Soms kan het lonend zijn om een bestaand ouder conventioneel branddetectiesysteem te vervangen door een nieuw conventioneel systeem. Je hoeft hiervoor geen nieuwe bekabeling te plaatsen, wat meteen het belangrijkste voordeel is. In sommige situaties kan je overschakelen van een conventioneel naar een adresseerbaar systeem.

Het aanbrengen van de bekabeling is een belangrijke kostenpost bij het installeren van een systeem voor branddetectie. Wanneer je een oud systeem kan vervangen mét behoud van de bestaande bekabeling, dan realiseer je een mooi financieel voordeel.

Van conventioneel naar adresseerbaar…

Wanneer je overschakelt van een conventioneel naar een adresseerbaar branddetectiesysteem, dan zet je een bijzonder grote stap.

Bij een conventioneel systeem werk je met verschillende lussen voor de detectoren. Wanneer een detector in dat geval een alarmsignaal afgeeft, dan weet de alarmcentrale niet over welke detector het precies gaat. Deze stelt uitsluitend vast over welke lus het gaat.

Bij een adresseerbaar systeem werk je met één netwerk van detectoren, waarbij elke detector een specifiek adres heeft. Bij een alarmsignaal weet je meteen over welke detector het gaat.

Situatie per situatie analyseren

Als je een conventioneel systeem wilt ombouwen naar een adresseerbaar branddetectiesysteem, dan is voorafgaand een diepgaande technische analyse altijd noodzakelijk. Niet in alle situaties zal dit mogelijk zijn. Slechts in bepaalde situaties is het technisch haalbaar om een lus van maximaal 32 detectoren om te schakelen naar een adresseerbaar beveiligingsnetwerk.

Meer weten over de mogelijkheden om een bestaand ouder systeem voor brandbeveiliging te vernieuwen? Contacteer de specialisten van Watchguard Security.