Hoe voorkom je een schoorsteenbrand? - Watchguard Security

Hoe voorkom je een schoorsteenbrand?

Schoorsteenbranden liggen vaak aan de oorzaak van een woningbrand. Zeker in de koude maanden wanneer er frequent gestookt wordt, stijgt het risico op een schouwbrand. Iedereen die stookt met hout, kolen of stookolie moet de nodige aandacht besteden aan het onderhoud van zijn schoorsteen. We geven je enkele belangrijke tips om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Maar liefst één woningbrand op drie wordt veroorzaakt door een schouwbrand, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer je enkele voorzorgsmaatregelen in acht neemt, dan is een schoorsteenbrand eenvoudig te voorkomen. We geven je graag enkele tips:

Tijdig onderhoud door erkende schoorsteenveger

Laat je schouw tijdig onderhouden door een erkende schoorsteenveger. Deze zorgt ervoor dat er geen ontvlambare roetresten in je schouw achterblijven. Schouwen die aangesloten zijn op een centrale verwarmingsinstallatie moet je volgens de wetgeving frequent onderhouden.

Bij een kachel of openhaard geldt deze verplichting niet, toch wordt het sterk aangeraden. Naast een lagere kans op schouwbranden verlaag je ook het risico op CO-vergiftiging. Dit risico ligt juist hoger bij hout- of kolenkachels.

Een gereinigde schoorsteen is niet alleen veiliger, het verhoogt ook het rendement van je haard en vermindert het verbruik van brandstof.

Gebruik droog en onbehandeld hout

Een ander aandachtspunt om het risico op schoorsteenbrand te verlagen, is het gebruik van droog en onbehandeld hout. Op die manier blijven er geen brandbare residuen achter in de schoorsteen. Het gebruik van droog en onbehandeld hout verhoogt eveneens het rendement.

Daarnaast adviseren we steeds om niet te veel hout in één keer te verbranden. Ook dit kan de temperaturen te hoog doen oplopen.

Nog enkele bijkomende tips

  • Kies voor een kachel met afkoelingssysteem.
  • Laat de klep van de haard open staan.
  • Zet een schoorsteenkap en een rooster op de schouw. Zo kunnen er geen bladeren of andere natuurlijke materialen in de schouw.
  • Bouw niet met brandbaar materiaal in de buurt van de schouw.
  • Ventileer steeds voldoende tijdens het stoken.

Zit je toch met een schouwbrand?

Een schouwbrand blus je niet met water. Hiervoor is een aangepast blustoestel nodig. Verwittig daarom meteen de brandweer. Bij een brand heb je zeer weinig tijd om te reageren. Rook verspreidt zich razendsnel doorheen een woning. Verlaat daarom meteen de woning. Bedenk vooraf eventuele vluchtroutes. Goede branddetectie is essentieel en kan mensenlevens redden.

Meer weten over rookmelders en branddetectie? Contacteer de brandexperts van Watchguard Security.