Hoe stel ik een brandevacuatieplan op? | Watchguard Security

Hoe stel ik een brandevacuatieplan op?

De eerste bekommernis bij een brand, is steeds het redden van mensenlevens. Een brandevacuatieplan – zodat de aanwezigen in het gebouw zich zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen – vormt hierbij een absolute vereiste. Maar hoe stel je een brandevacuatieplan op?  

 

Bij particuliere woningen spreken we niet echt van een brandevacuatieplan. In gewone woningen is het van belang dat alle inwoners het ‘vluchtplan’ kennen om meteen buiten te geraken na een brand.  Zo’n vluchtplan omvat voor elke ruimte het uitwerken van twee routes om te kunnen ontsnappen uit de woning. Bovendien is het belangrijk dat je dit vluchtplan bespreekt met je gezinsgenoten. Ontdek hier enkele van onze tips om voor jouw woning een vluchtplan op te stellen.

 

Brandevacuatieplan voor bedrijven

Een brandevacuatieplan vormt bij bedrijven een onderdeel van hun brandpreventiebeleid. Het brandevacuatieplan moet bij brand een snelle evacuatie van alle aanwezigen personen garanderen, zonder hun veiligheid in gevaar te brengen.

 

Op basis van risicoanalyse

Een brandevacuatieplan bevat de evacuatiewegen, de uitgangen en de nooduitgangen. Op basis van een risicoanalyse wordt het aantal, de verspreiding en de afmetingen van deze drie elementen bepaald. De evacuatiewegen en nooduitgangen moeten de aanwezigen zo rechtreeks mogelijk naar een veilige plaats leiden. Daarbij moeten deze voorzien zijn van de nodige veiligheidsverlichting en de gepaste signalisatie. Bovendien is nauwlettend toezicht noodzakelijk om te vermijden dat evacuatiewegen, uitgangen en nooduitgangen vrij blijven en niet geblokkeerd worden door obstakels of voorwerpen. Verder bestaan er tal van technische richtlijnen voor het correct functioneren van nooddeuren.

 

Ophangen aan ingang en op elke verdieping

Al deze informatie moet verzameld worden in het brandevacuatieplan, dat zichtbaar wordt uitgehangen aan de ingang van het gebouw en op elke verdieping. Dit plan moet allereerst de indeling en de bestemming van de verschillende lokalen bevatten. Ook de ligging van lokalen met een verhoogd brandgevaar moet op het plan worden aangeduid, alsook de ligging van uitgangen, nooduitgangen, verzamelplaatsen na evacuatie en het tracé van de evacuatiewegen.

 

Meer weten over het opstellen van een brandevacuatieplan? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.