Hoe reageren bij een brand? Wij geven je tips die je leven kunnen redden.

Hoe reageren bij een brand? Wij geven je tips die je leven kunnen redden.

Jaarlijks vinden er in België meer dan 10.000 branden plaats. Per dag zijn dat er bijna dertig. Om slachtoffers te vermijden en de materiële schade in te perken, is het bij een brand van levensbelang dat de betrokkenen koelbloedig blijven en snel de juiste acties ondernemen. In deze blog reiken we je alvast drie tips aan die je leven kunnen redden.

  1. Verwittig de hulpdiensten

Je verwittigt de brandweer via de noodnummers 100 of 112. Blijf rustig aan de telefoon en spreek duidelijk. Vertel wie je bent en geef zo beknopt mogelijk een helder overzicht van de situatie. Vertel wat er aan de hand is en geef het juiste adres en plaatsbepaling. Door kalm en correct de hulpdiensten te verwittigen, win je kostbare minuten.

  1. Breng jezelf en anderen in veiligheid

Tijdens een brand is het belangrijk om jezelf en anderen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Met deze tips doe je de juiste dingen:

  • Hou een vochtige doek voor je mond. Op die manier vorm je een eenvoudig mondmasker voor de hete en giftige verbrandingsgassen. De vochtige doek voorkomt dat je snel stikt.
  • Vertrek niet zomaar uit het gebouw. Verwittig alle overige aanwezigen.
  • Sluit alle ramen en deuren op weg naar buiten. Zo voorkom je dat de brand gevoed wordt door extra zuurstof.
  • Neem nooit de lift bij brand. Wanneer de elektriciteit uitvalt, zit je vast in een brandend gebouw.
  • Laat de brandweer weten dat je buiten bent en dat iedereen op het verzamelpunt staat.
  1. Installeer een systeem voor branddetectie

Een branddetectiesysteem, geplaatst door een erkende installateur, is onmisbaar. Het branddetectiesysteem slaat meteen alarm wanneer de detectoren een brandsignaal ontvangen. Ook de hulpdiensten worden bij een brandsignaal automatisch op de hoogte gebracht. Deze snelle verwittiging redt mensenlevens. Wanneer je al over een inbraakalarm beschikt, dan kan je het branddetectiesysteem hiermee combineren.

Meer weten over een branddetectiesysteem op maat? Contacteer de brandexperts van Watchguard Security.