Hoe een CO- of koolmonoxidemelder plaatsen? - Watchguard Security

Hoe een CO- of koolmonoxidemelder plaatsen?

Jaarlijks worden nog steeds meer dan 1000 mensen het slachtoffer van een CO vergiftiging waarvan een deel met dodelijk gevolg. De beste manier om je te beschermen is CO vermijden maar wat als je er toch mee te maken krijgt?  Dan kan een goede CO- of koolmonoxidemelder je leven redden.  Maar waar plaats ik die om het beste resultaat te bekomen?

 

 

Wat is CO- of koolmonoxide gas

Omdat koolmonoxide bijna dezelfde dichtheid heeft als lucht vermengt dit zich met de omgevingslucht en zal zich gelijkmatig door de kamer verspreiden.  Omdat het echter ontstaat door een slechte verbranding zal het gas warmer zijn dan de omgevingslucht en hierdoor lichtjes stijgen.  Bij de vermenging met de omgevingslucht koelt het echter opnieuw af en blijft daarom doorgaans in het midden van de kamer hangen.

Doorgaans wordt er aangeraden om de melder te plaatsen op een hoogte van ongeveer 1,5m.  Vermits CO gas  of koolmonoxide dezelfde dichtheid bezit als de lucht die we inademen plaats je de melder bij voorkeur ter hoogte van je hoofd.  Dat betekent dat dit natuurlijk per plaats kan verschillen.  Ook een belangrijk argument is of er toestellen staan opgesteld in de ruimte die koolmonoxide of CO-gas  kunnen veroorzaken.

.


Plaats je CO- koolmonoxide melder

 ALTIJD daar waar het gas zich zal ophouden


.

Waar plaats je een CO melder

De ruimte is niet voorzien van een verbrandingstoestel

Om het gevaar voor CO vergiftiging maximaal te beperken plaats je de CO melder ALTIJD op ademhoogte. Voor de slaapkamers is dit dus steeds op slaaphoogte en voor de andere kamers op loop- of zithoogte. Hij mag nooit naast verluchting staan of achter kasten of gordijnen.

     

 

De ruimte is voorzien van een verbrandingstoestel

Is de kamer voorzien van een vlak plafond dan plaats je de CO melder:

 

  • maximaal tussen de 1 en de 3 meter van de CO bron op het plafond.
  • centraal in de kamer.
  • hang de melder nooit in de buurt van verluchtingsroosters.
  • steeds minstens 30 cm van de muur of elk object aan het plafond.

Is de kamer voor zien van een schuin plafond dan is dit steeds maximaal tussen de 1 en de 3 meter van de CO bron op het plafond.

 

Waar geen CO melder plaatsen

Plaats je CO melder nooit achter gordijnen of meubels zoals kasten of zetels.

 

 

 

 

Meer weten over de installatie van een CO melder? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.

bronnen: