Hoe CO vergiftiging voorkomen? - Watchguard Security

Hoe CO vergiftiging voorkomen?

CO vergiftiging eist elk jaar opnieuw slachtoffers omdat het een volledig geurloos, smaakloos en kleurloos is betreft het een gevaarlijk gas dat jaarlijks nog steeds een aantal doden eist.  Je kan dit enkel detecteren met een goede CO melder.  Beter nog is om CO gas preventief te voorkomen.  Dit kan je door op een aantal zaken te letten. 

 

 

 

CO gas ontstaat door een slechte verbranding en wordt veelal veroorzaakt door toestellen zoals warmwaterboilers en verwarmingstoestellen die getuigen van een slecht onderhoud of op een foutieve manier zijn aangesloten. Ook de trek van je schouw speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Verluchting 

Zorg voor voldoende ventilatie en een goede verluchting in je woning.  Kleef bij extreme koude zeker niet alle kieren van ramen of deuren dicht.  Zorg ook voor voldoende ventilatieroosters bij kleine kamers en de badkamer.  Let erop dat je altijd toestellen gebruikt met een rechtstreekse gasafvoer naar buiten.  En let zeker op met bijverwarmingen zoals mobiele gas- en petroleumkachels.  Je dient hier altijd bijkomend te verluchten.

 


CO of koolmonoxide komt vrij bij onvoldoende verluchting,

een foutief gebruik van het toestel,

een slecht werkende schouw of onvoldoende onderhoud. 


Onderhoud 

  • Laat uw toestellen jaarlijks onderhouden door een vakman.
  • Laat uw schouw jaarlijks reinigen zodat er steeds een goede afvoer is van de verbrandingsgassen. 
  • Een gele vlam bij een gasboiler is een teken van een slechte verbranding en geeft een risico op CO! Contacteer een vakman. 
  • Bij een hoge mate van contestatie of vochtigheid in de woning is er een vergoot risico op de vorming van CO gas. 

 

Bijverwarming

  • Laat verplaatsbare bijverwarmingen op gas of petroleum niet permanent werken.  Zij hebben geen gasafvoer naar buiten. 
  • Zorg steeds voor voldoende verluchting in deze ruimten. 
  • Gebruik deze nooit in uw slaapkamer. 

 

Het weerbericht 

Wanneer er temperatuurinversie optreedt ontstaat er een hoger risico voor CO-vergiftigingDit gaat doorgaans gepaard met een vermindering van de wind waardoor schoorstenen dan onvoldoende trekken om de verbrandingsgassen af te voeren. Voor meer uitleg hierover zie KMO.  Op het weerbericht wordt dit gemeld en aangeduid met een gevarendriehoek op de weerkaart. 

 

Beveilig je woning en gezin met goede CO melders

Ook al zal een CO melder niet voorkomen dat je hiermee geconfronteerd wordt. Hij kan wel het leven van jou of je gezinsleden redden.  Hoe je de juiste koolmonoxide- of CO melder koopt of waar je deze plaatst kan je lezen in onze desbetreffende blogs.

 

Meer weten over het beveiligen van je woning? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.