Waar & wanneer vinden de meeste inbraken plaats? - Watchguard Security

Waar en wanneer vinden de meeste inbraken plaats?

Wanneer je de vraag ‘waar en wanneer gebeuren de meeste inbraken?’ aan een willekeurige voorbijganger zou stellen, dan krijg je meestal het volgende antwoord: “Midden in nacht, vooral in wijken met exclusieve villa’s.” Het antwoord is op beide fronten foutief. In deze blog geven we je het juiste antwoord.

 

 

 

 

Waar gebeuren de meeste inbraken?

Het klopt dat inbraken in de jaren ’80 vooral plaatsvonden in grote villa’s. Dat is de laatste decennia evenwel volledig veranderd. De eigenaars van deze luxueuze villa’s hebben als eerste geïnvesteerd in elektronische beveiliging met alarmsystemen en bewakingscamera’s. Alleen wanneer ze iets heel specifiek en waardevol moeten hebben, kiezen inbrekers nog voor luxevilla’s. Om het alarmsysteem te omzeilen gaan ze in die gevallen vaak over tot een drieste en gewelddadige aanpak zoals homejacking of tigerkidnapping.

De meeste inbrekersbendes uit het buitenland hebben het gemunt op cash geld, juwelen en elektronica (flatscreens, laptops, tablets, pc’s,…). Vandaag de dag heeft vrijwel iedereen van de middenklasse deze zaken in huis. Vrijwel elke woning komt dan ook in aanmerking voor dievenbendes en is inbraakgevoelig.

We zien dat andere factoren een rol spelen bij de keuze van inbrekers om ergens toe te slaan, waarbij ‘sociale controle’ een zeer belangrijk element is. Des te meer privacy mensen voor zichzelf creëren, des te meer lopen ze het risico om slachtoffer te zijn van een inbraak. Hoge hagen en afsluitingen die inkijk van de buren verhinderen, maken het voor inbrekers zelfs nog gemakkelijker wanneer een bewegingsdetector een licht laat aanspringen. Ook de anonimiteit en de hoge woonrotatie in grote appartementsgebouwen maakt deze wooncomplexen aantrekkelijk voor inbrekers. Je staat mogelijk in de lift met een inbreker zonder dat je het zelf beseft.

 

Wanneer gebeuren de meeste inbraken?

De donkere maanden voor en na het nieuwe jaar zijn wegens de snel invallende duisternis het meest inbraakgevoelig. In die sombere maanden durven inbrekers ook overdag toe te slaan, wanneer beide tweeverdieners uit werken zijn.

Toch zien we in die maanden vooral in de vooravond een piek in de inbraakcijfers, zeg maar tussen 15.30 en 19 uur. Op die momenten zijn mensen vaak nog even weg om de kinderen af te halen of om boodschappen te doen. Het klopt dus niet dat inbrekers vooral ’s nachts aan de slag gaan wanneer je slaapt.

 

Hoe beschermen tegen inbraken?

De beste manier om je te beschermen tegen inbraken is het laten installeren van een op maat uitgewerkt alarmsysteem. Op die manier schrik je inbrekers het best af en compenseer je het gebrek aan sociaal toezicht. Wanneer er toch een inbraakpoging plaatsvindt, wordt deze snel gedetecteerd. Een loeiende sirene is een uiterst efficiënte methode om dieven te stoppen bij hun inbraakpoging en een stil alarm naar de bewakingscentrale zorgt voor een onmiddellijke actie, ook als uzelf niet bereikbaar bent.  Wil u voorkomen dat  de indringer nog in uw woning rondgaat? Plaats een mistgenerator. Kortom, doordacht beveiligd.

Kies je voor een alarmsysteem in je woning? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.