Alarmsysteem verbinden met een meldkamer of niet? Watchguard Security

Wat is het voordeel van een meldkamer?

Het verbinden van een alarminstallatie met een meldkamer is een optionele keuze bij het installeren van een alarmsysteem. Het gaat in dat geval om de meldkamer van een private beveiligingsfirma. Rechtstreeks verbinden met de meldkamer van de politie is niet toegelaten.  We stellen vast dat steeds meer mensen verkiezen om geen verbinding te maken met de meldkamer. Hiermee sparen ze een jaarlijkse abonnementskost uit, maar deze keuze brengt ook een aantal risico’s met zich mee.

Het principe van een alarmsysteem is het zo vroeg mogelijk detecteren van een inbraakpoging. In dat geval zorgt de buitensirene voor een afschrikeffect. Vervolgens is het uiteraard belangrijk dat er  meteen wordt gecontroleerd of het effectief gaat over een inbraakpoging. Dit is de taak van de meldkamer, wanneer deze is verbonden met de alarminstallatie. De meldkamer gaat jou meteen telefonisch contacteren en – wanneer nodig – de politie ter plaatse sturen. Voor deze dienstverlening betaal je een jaarlijkse abonnementskost.

 

Zelf meldkamer zijn

Steeds meer mensen sluiten niet aan op de meldkamer, omdat ze deze controletaak zelf op zich willen nemen. Alarmsystemen worden steeds meer gekoppeld met smartphones. Wanneer je alarm getriggerd wordt door een detectie, krijg je een bericht binnen via je smartphone. Wanneer het alarmsysteem gecombineerd wordt met videobewaking, kan je meteen via de beelden op afstand een zicht krijgen op de situatie.

 

Kan je meteen actie ondernemen?

Op zich is deze keuze best verdedigbaar. Toch is het belangrijk even stil te staan bij volgende situaties. Wat kan je snel ondernemen als je op grote afstand bent van je woning, bijvoorbeeld je bent op vakantie in het buitenland? Je ziet iets verdachts op de beelden, maar wat kan je doen? Je moet vervolgens meteen zelf iemand contacteren die ter plaatse actie kan ondernemen voor een controle of het uitschakelen van het alarm.  En is die op dat moment ook bereikbaar?

 

Onbetrouwbare verbinding

Bovendien is een verbinding met een smartphone vrij onbetrouwbaar. Wanneer je telefoon uitvalt door een lege batterij of bij een falende internetverbinding, ben je volledig onbereikbaar en kan je alarmmeldingen niet meteen opvolgen. Datzelfde geldt voor het wegvallen van de verbinding, wat in moderne, goed geïsoleerde gebouwen vaak gebeurt.

Het systeem is bijgevolg niet waterdicht, terwijl je in principe bij een alarmmelding na verwittiging meteen actie moet ondernemen. Al deze zaken neem je best ook in overweging wanneer je beslist om je alarminstallatie al dan niet te koppelen met een permanent bemande meldkamer.

 

Meer weten over de installatie van een alarmsysteem? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.