Wat is best tegen inbraken: een hond of een alarmsysteem?

Wat is het meest effectief tegen inbraken: een hond of een alarmsysteem?

Het lijkt een bijzonder aangename redenering: ik haal een hond in huis en ik ben automatisch beschermd tegen inbraken. Ik hoef dus niet meer te investeren in een alarmsysteem. Wat op het eerste zicht een goed idee lijkt, is het in feite niet. Honden zijn heel gezellig en lief, maar een echt betrouwbaar ‘bewakingssysteem’ is dit gezelschapsdier meestal niet.

 

De meeste honden worden in de eerste plaats in huis  genomen als gezelschapsdier. Al snel veroveren ze hun eigen plekje in de familie en groeien ze uit tot een volwaardig deel van het gezin.

 

Je hond uitschakelen

Wanneer je evenwel verwacht dat je huisdier ook een uitstekende ‘bewaker’ is, dan maak je de verkeerde redenering. Het klopt dat vele honden ter afschrikking blaffen wanneer onbevoegden ‘hun’ territorium betreden. Voor een inbreker kost het evenwel weinig moeite en niet meer dan enkele secondes om een hond tijdelijk of definitief uit te schakelen. Je wilt toch niet dat je lievelingsdier bij het thuiskomen vergiftigd in de tuin ligt of gewond is geraakt door een gericht wapen?

 

Hond africhten als waakhond

Een hond is in eerste instantie een gezelschapsdier. Wanneer je een echte waakhond wenst, dan moet je deze heel gericht africhten. Dit betekent dat je bijzonder veel tijd moet investeren in de hondenschool. Bovendien moet je blijven trainen of je hond verliest doorheen de tijd zijn waakcapaciteiten. Getrainde waakhonden luisteren bovendien slechts naar één baasje, wat ook niet meteen het beste idee is voor een familiehond.

 

Wat tijdens vakanties?

Een andere belangrijke vraag: wat met onze waakhond tijdens de vakanties? Wie komt deze eten geven of doen we deze tijdelijk naar een kennel? In dat laatste geval blijft je huis onbewaakt achter tijdens je afwezigheid.

 

Kiezen voor een alarmsysteem

Wanneer je kiest voor een hond, dan haal je deze best in huis als gezelschapsdier. Een alarmsysteem waakt met veel grotere betrouwbaarheid over je veiligheid. Een goed alarmsysteem functioneert altijd. Inbrekers worden meteen afgeschrikt wanneer ze een inbraakpoging wagen, afhankelijk van de positionering van de detectoren. Zo wordt er meer en meer gekozen voor een eerste afschrikking met licht en geluid buiten de woning, bijvoorbeeld met een vooralarm op basis van een bewakingscamera. Meer weten over hoe je je tuin beter kan beveiligen lees je hier.

Kies je best voor een hond als ‘bewaker’ of  een alarmsysteem in je woning? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.