Heb jij een vluchtplan wanneer jouw woning in brand staat?

Heb jij een vluchtplan wanneer jouw woning in brand staat?

Betrouwbare rookmelders die op de juiste strategische plaatsen in je woning ophangen, vormen de eerste vereiste om tijdig je woning te ontvluchten bij een brand. De tweede voorwaarde is het beschikken over een goed vluchtplan. Langs welke wegen kan ik snel en veilig mijn woning verlaten? We stellen vast dat veel te weinig Belgen een vluchtplan hebben en dit onderwerp bespreken met hun huisgenoten.

 Jaarlijks vallen er in ons land nog steeds enkele tientallen doden door een woningbrand. Vaak worden mensen verrast in hun slaap. Wie ’s nachts slaapt ruikt de giftige rook van een woningbrand niet.

Branddetectoren geven daarom een scherp geluidssignaal af, zodat je meteen gewekt bent. Vervolgens is het belangrijk om zo snel mogelijk je woning te verlaten. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar voor al je huisgenoten.

Denk eraan: het is donker, de rook bemoeilijkt je zicht. Bij een brand raken veel mensen in paniek. Door al deze factoren raak je snel gedesoriënteerd. Het vooraf inoefenen en gezamenlijk bespreken van een vluchtplan is dan ook geen overbodige luxe. We geven je graag enkele tips.

Bepaal de gemakkelijkste vluchtroutes

Maak een schets van je woning of gebruik een plattegrond. Duid hierop de snelste en gemakkelijkste vluchtroutes aan vanuit elke slaapkamer. Zorg ook voor een tweede vluchtroute, wanneer de eerste route niet meer bruikbaar is.

Rook stijgt op. De beste vluchtroute loopt dan ook van boven naar beneden, liefst richting straatzijde. De straatkant is voor de hulpverleners het meest zichtbaar en het gemakkelijkst te bereiken.

Wat is de aangewezen uitgang?

Probeer de normale uitgangen van je woning te gebruiken in je vluchtplan. Dit zijn de voor- en achterdeur. Wanneer je toch je woning moet verlaten via één van de verdiepingen, komen (dak)ramen of balkons in aanmerking. In dat geval is het aangewezen om over extra vluchtmiddelen te beschikken zoals een uitwerpladder.

Maak goede afspraken

Maak onderling goede afspraken. Spreek vooraf een centrale plaats af waar je elkaar ontmoet na het verlaten van de woning. Lukt het niet meer om de woning te verlaten, verzamel dan in een kamer aan de straatzijde van de woning. In deze kamer is de kans om te worden gered het grootst. Bespreek wie bij brand voor de kinderen, eventuele mensen met een beperking en de huisdieren zorgt. Wie beheert de sleutels en is het aanspreekpunt voor de brandweer? Wie bedient de brandladder? Test regelmatig de brandmelders en maak je huisgenoten vertrouwd met het signaal.

Meer weten over rookmelders en branddetectie? Contacteer de brandexperts van Watchguard Security.